Banje i rehabilitacioni centri

banje-srbije

Banje Srbije imaju bogatu istoriju koja datira iz doba Rimljanja, pre 2.000 godina, koji su gradili izvore bogate lekovitim mineralnim vodama. Srbija obiluje izvorima mineralne vode, kako hladne tako i tople. Lekoviti gas i lekovito blato upotpunjuju banjnsko bogastvo Srbije. Preko 1.000 izvorišta i na njima preko 50 banja, učinili su banjski turizam najrazvijenijom turističkom granom u Srbiji. U većini banja su to izvori geotermalne ili mineralne vode a mesta koja se nalaze u planinskim predelima se zbog svežeg i čistog vazduha nazivaju i „vazdušne banje“. Srbija ima 39 banja sa modernim spa centrima. Kraljica srpskog banjskog turizma je Vrnjačka banja, poznata po svojim lekovitim izvorima. Bukovička banja je smeštena u podnožju planine Bukulja. SPA & Wellness programi u hotelu “Izvor” su idealni za podmlađivanje kože i tela, regeneraciju kože, otklanjanje stresa, poboljšanje imuniteta, smanjenje kilograma i povećanje energije. Oni greju organizam i podstiču stvaranje serotonina – hormona sreće. Banja Vrdnik smeštena je u podnožju Fruške Gore. Čist vazduh sa velikim sadržajem ozona, banju Vrdnik svrstava i u red vazdušnih banja. Ribarska banja je dobila svoje ime po ribarima koji su na njenim izvorima pecali pastrmku iuzetnog kvaliteta. Banje su poznate kao mesta koja su okružena prirodnim lepotama i kulturno-istorijskim nasleđem. Banje Srbije postaju mesta gde se može oporaviti, kulturno uzdizati i zabaviti.

Srpske banje su za inostrane goste, slobodno možemo reći, neotkriven dragulj, jer su im nedovoljno poznata lekovita svojstva i mogućnosti rehabilitacije. Visoki troškovi lečenja u inostranstvu i niski troškovi putovanja, doprineli su sve većem broju turista zainteresovanih za ovakav vid turizma. U Srbiji je moguće dobiti medicinsku uslugu, koja se ne razlikuje po kvaliteti od one u svetu i koju obavljaju stručnjaci obrazovani kod nas i svetu, ali po znatno nižim cenama i do 60%. Inostranom turisti se isplati da finansira put i lečenje u Srbiji, a usput upoznaju kulturu , tradicionalnu srpsku kuhinju i boravi u zemlji sa bogatom i dinamičnom istorijom.
Istina smeštaj u mnogim popularnim banjama bio je donedavno namenjen pre svega domaćim gostima, koji nisu postavljali velike zahteve, ali su poslednjih godina u više banja podignuti hoteli i rehabilitacioni centri najviših kategorija. U njima je višedecenijsko iskustvo na najbolji način povezano sa blagodetima tradicionalnog – prirodnog lečilišta sa svim onim što nudi savremena fizikalna medicina i rehabilitacija.