KULTURNI PROGRAMI

Ponuda osmišljenih programa

Vama koji živite u dijaspori SRPSKA VEZA želi da pomogne u organizovanju kulturno umetničkih programa. Imamo saradnju sa vrhunskim umetnicima proverenih vrednosti, koji posredstvom nas mogu da stignu u vašu sredinu i da se predstave sjjnim programima.
Mi ćemo vam ponuditi konkretne programe sa odredjenim poznatim glumcima i drugim istaknutim umetnicima, uz definisane uslove gostovanja.
Programi su u pripremi.

Prvi program koji vam nudimo je urnebesna monodrama našeg proslavljenog glumca Ivana Bekjareva. Ukoliko ste zainteresovani za taj program, koji može da bude i drugačiji, javite se. Informisaćemo vas i o uslovima saradnje, koji će sigurno biti najpovoljniji, bez posrednika. Svi detalje saradnje će Vam biti unapred poznati. Unapred vam zahvaljujemo. Pišite na email: srpska@srpskaveza.rs

“Smeh, samo smeh” – Monodrama Ivana Bekjareva

Glumačko veče sa velikanom srpskog glumišta

 Urnebesna predstava Ivana Bekjareva “SMEH, SAMO SMEH” satkana je najvećim delom od najduhovitijih tekstova naših najboljih književnika, humorista i novinara, kao što su Dušan Radović, Milovan Vitezović, Ljubivoje Ršumović, Brana Cvetković, Jovan Hadži Kostić i drugi. Deo predstave čine i pozorišni monolozi i delovi iz drama i komedija V. Šekspira, R. Harvuda, Branislava Nušića, V. Stevanovića, M. Dimića i drugih.

Poseban segment predstave čini izbor najlepših stihova F.G. Lorke, M. Bišipa, M. Rakića, A. Šantića …

Sve to začinjeno je izborom najreprezentativnijih bisera narodnog stvaralaštva sačuvanih zahvaljujući velikom delu Vuka Karadžića.

Evo šta je svojevremeno beogradska “Politika”napisala za ovu predstavu:

“Zamišljena kao show – predstava, “Smeh, samo smeh” spremna je na improvizaciju, na trenutne odgovore zahtevima publike, na promenu inteziteta i ritma. Ova njena oslobodjenost od čvrstih teatarskih principa obezbedjuje njenom izvodjaču, Ivanu Bekjarevu, estradnu sigurnost u komunikaciji sa gledaocima, Bekjarev ume odmah da odreaguje, zna da dozira količinu dosetki, da izazove smeh i zadovoljstvo. Istovremeno on dozira suverenu tehniku kojom kontroliše tok predstave i njenu stilsku koherentnost”.

Sličnih napisa bilo je i posle veoma uspešnih gostovanja u Australiji, Americi, Londonu, Cirihu i drugim delovima Evrope i sveta, gde žive naši ljudi.

 

Ivan Bekjarev /Izvod iz radne biografije/

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i jedan je od najznačajnijih jugoslovenskih, odnosno srpskih glumaca, koji se ogledao sa podjednakim uspehom u svim žanrovima i medijima. Odigrao je više od 150 uloga u pozorištu, od čega oko 60 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je 33 godine bio član i dugogodišnji prvak. Kao gost igrao je glavne uloge i u ostalim beogradskim pozorišima, kao i u više pozorišta u Srbiji.

Snimio je preko 50 filmova u Srbiji /“Bokseri idu u raj“, „Život je lep“, „Noć u kući moje majke“, „Dovidjenja u Čikagu“, „Bure baruta“, „Siroti mali hrčki“ … / u Danskoj /“Den Serbske Dansker“/, Nemačkoj /(„Das Serbische mădchenU), Hrvatskoj („Crveni i crni”), Makedoniji („Srećna Nova 1949.”), Crnoj Gori („Dobrovoljci”) i dr. Za doprinos filmu dobio je nagradu Jugoslovenske kinoteke i izabran za člana Akademije za filmsku umetnost i nauku (AFUN).

Bio je veoma uspešan radio i tv voditelj, a 1970.godine rekao prvo „Dobar dan“ na tada novom radiju „Studio B“. Na Radio Beogradu „202“ godinama je bio autor i voditelj kultne emisije ”Mislim na vas, mislite na mene”. Imao je i veći broj svojih šou programa na raznim televizijama. Takođe, igrao je i pevao glavne uloge u mnogim kabareima i mjuziklima: „ Čovek od La Mančeť (Sančo), „Orfeum Brane Cvetkovića” (Brana Cvetković), “Tri frtalja Beograda”, ”Ubi, iľpoljubi”, opereti UBečka kn/’ i dr.

Igrao je i u velikom broju TV drama i kultnih serija kao „Bolji život”, „Srećni ljudi” i dr., gde je ostvario veliku popularnost komičnim likovima Kurčubića i Despotovića, kao i u veoma gledanim serijama „Otpisanî”, „Više od igre”, ”Kraj dinastije Obrenović”, „Gorki plodovi” u kojima je upečatljivo odigrao raznovrsne veoma složene dramske uloge. Naročito je upamćen u roli zloglasnosnog upravnika nacističkog logora, Vujkovića u seriji „Banjica” za koju je 1984. proglašen za TV ličnost godine u Jugoslaviji. Dobitnik je mnogih najznačajnih nagrada za glumu, kao što su „Oktobarska nagrada grada Beograda, za životno delo glumcu-komîčaru, „Nušićevi dani” u Smederevu, dva “Zlatna ćurana” na „Danima komedije” i “Zlatnog ćurana” za životno delo u Jagodini. Takodje, priznanja „Zlatni srnjjeh”, Na “Danima satire” u Zagrebu osvojio je “Jazavca”. Pobednik je medjunarodnog Festivala monodrame i pantomime u Zemunu. Dobitnik je dve godišnje nagrade Jugoslovenskog drąmskog pozorišta …

Predavao je glumu i javni nastup na više fakulteta i akademija. Od osnivanja je redovni profesor glume na Akademiji umetnosti u Beogradu, a glumom i režijom se i dalje aktivno bavi. Trenutno igra više glavnih uloga u pozorištu „Slavija”, kao i u Operi-teatru ”Madlenîjanum”. Takodje, snima filmove i TV serije u Srbiji i zemljama regiona, kao i za „Film 87″- italijansku producentsku kuću koja radi u Beogradu.

Šesnaest godina bio je umetnički direktor – selektor međunarodnog Festivala monodrame i pantomime u Zemunu. Najviše podataka o umetničkom radu Ivana Bekjareva može se naći u monografiji „Ivan Bekjarev“,  koju je 2004. godine izdao Savez dramskih umetnika Srbije.

Priprema programa po zahtevu

„Srpska veza“ je u mogućnosti da na osnovu vaših specifičnih zahteva iskreira odredjene projekte sa umetnicima koje vi želite. Uz to spremni smo da Vam organizujemo književne večeri najpoznatijih srpskih pisaca i pesnika, kao i likovne izložbe najpoznatijih slikara.
Učinićemo sve da vaše želje ispunimo pod, verujemo, najpovoljnijim uslovima.
Kulturno umetničke programe verifikuje g.Miodrag Ilić, dramski pisac, novinar i publicista, dugogodišnji upravnik vodećih beogradskih pozorišta. U kreativnom timu nalazi se i grupa proverenih organizatora i producenata.

Pišite na email: srpska@srpskaveza.rs